Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

NCTS P5 Update 2024

Alles wat je moet weten over de NCTS Fase 5 Release

De deadline voor de NCTS Fase 5 op 1 december 2023 wordt niet gehaald door diverse EU-lidstaten, waaronder Nederland. De Douane verplaatst daarom de release van het New Computerised Transit System (NCTS). Het nieuwe streven is dat op 1 december 2024 alle bedrijven aangesloten zijn op dit douanesysteem.

New Computerised Transit System (NCTS)

Wat is NCTS P5 en waarom is het belangrijk?

Het NCTS speelt een cruciale rol als digitale ruggengraat voor elektronische transitaangiften tussen landen zoals de EU, EFTA, Turkije, Noord-Macedonië en het VK. Door wettelijke veranderingen, met name vanuit het DWU (Douane Wetboek van de Unie), is er behoefte aan een update. NCTS P5 komt ter vervanging van het huidige NCTS P4.

De kern van het transitproces in NCTS P5 blijft vergelijkbaar, maar er zijn significante wijzigingen in het datamodel, de structuur en berichtenuitwisseling. De overgang van het tweelaagse model naar vier lagen en de verschuiving in communicatie van Edifact naar XML zijn hier voorbeelden van.

Wat kan de douanesector verwachten van de NCTS Fase 5 update?

Ter verbetering van de planning heeft de Douane geïnvesteerd in externe douanesoftware. Dit softwarepakket volgt Brusselse specificaties voor berichtenuitwisseling. De verwachting is dat de MID (Message Implementation Guide) in oktober 2023 verschijnt. De exacte releasedatum van NCTS P5 wordt bekend na de herplanning.

Voorbereiding op de NCTS P5 release

Voor bedrijven in de douanesector is het cruciaal om tijdig te schakelen naar passende douanesoftware. Deze software moet voldoen aan de nieuwe eisen die NCTS P5 stelt. Blijf op de hoogte van de Douane-updates en verdiep je in de nieuwe inhoud, structuren, en berichttypen.

Bij Gateway zetten we ons in voor een naadloze overgang naar NCTS P5. In samenwerking met de Douane en de Alliantie Douane Software (ADS) werken we aan de releasekalender van NCTS en andere belangrijke douanesystemen. Dankzij onze nauwe banden met de Douane zijn wij altijd als eerste op de hoogte.

Het NCTS is een sleutelcomponent van onze douanesoftwareoplossingen. Voor meer inzicht in onze geautomatiseerde oplossingen voor NCTS en hoe deze uw bedrijf kunnen ondersteunen, neem contact met ons op

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway