Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Het einde van een tijdperk. NCTS wordt DVA!

1 december 2024 blijft de deadline voor de overgang van NCTS fase 4 naar DVA.

Als je niet-uniegoederen binnen Europa vervoert, ben je zeker bekend met het New Computerised Transit System (NCTS). Om te voldoen aan het Douane Wetboek van de Unie (DWU), ondergaat het NCTS douanevervoersysteem een grondige update en wordt NCTS vervangen door de Douanevervoer Applicatie (DVA). Vanaf 1 december 2024 moet je overgang van NCTS fase 4 naar DVA.

Banner transit ncts dva

De overgang van NCTS naar Douane Vervoer Applicatie, zoals bij andere douaneprocedures DMS of AES, ligt aan de basis van het DWU. De dataset van NCTS wordt aangepast en een nieuw douanesysteem wordt opgebouwd volgens het Europese douane datamodel EUCDM. In oktober 2023 werd een voorlopige conceptversie van de MIG DVA beschikbaar gesteld. Gateway zou Gateway niet zijn als wij er niet direct voor zorgen dat we van de hoed en de rand weten en begonnen meteen met het analyseren van deze MIG om ons goed voor te bereiden.

In dit artikel leggen we de bekende veranderingen van DVA en de tijdlijn van de overgang uit.  

DVA technische veranderingen

De belangrijkste wijzigingen zijn softwarematig in het datamodel, de berichtenstructuur en berichtenuitwisseling. Daarnaast wordt het model van een aangifte aangepast van twee lagen naar vier lagen in de DVA, zal de communicatie niet meer middels Edifact maar middels XML gedaan worden en worden er meer functionaliteiten toegevoegd.

Vergunningen voor douanevervoer

Het basisproces van douanevervoer verandert niet. Het begint nog steeds met een Transit Vertrek en eindigt met een Transit Aankomst. De bestaande vergunningen Toegelaten Afzender (TA) en Toegelaten Geadresseerde (TG) blijven geldig en worden niet aangepast.

Nieuwe aangifte-lagen en douanekantoren

De datastructuur in DVA wijzigt naar het Europese datamodel volgens de voorschriften binnen de DWU. Bovendien is het verplicht om minstens een 6-cijferige HS-code mee te sturen. Voor zendingenkomen er 2 extra niveaus, waardoor het mogelijk is om meerdere zendingen op dezelfde transitdocumenten te plaatsen.

Binnen het vervoersproces worden twee nieuwe werkstromen geïntroduceerd: het “kantoor van incident” en het “kantoor van uitgang voor vervoer” en binnen de DVA worden de processen “vervoer” en “uitvoer” gekoppeld.

Tijdlijn van DVA implementatie

In het voorjaar van 2024 geeft de Douane invulinstructies voor aangevers. In maart 2024 wordt de testomgeving voor softwareleveranciers (BTO) open. Vanaf de 4e kwartaal 2024 kunnen bedrijven aansluiten op DVA.

DVA komt later beschikbaar i.p.v. de eerder aangegeven 1 juli 2024 omdat de Douane momenteel onderzoek of Douane en bedrijfsleven in één keer kunnen overgaan naar DVA, i.p.v. gedurende een langere periode. Het ‘go/no go’ moment voor deze aanpassing stemt de Douane af met een vertegenwoordiging van het bedrijfsleven.

Binnenkort volgt meer informatie van de Douane voor softwareleveranciers en aangevers. Bij Gateway zijn we al begonnen met het analyseren van de MIG DVA om ons voor te bereiden. Gateway werkt nauw samen met de Douane en de Alliantie Douane Software (ADS) voor de release van het nieuwe douanevervoersysteem.

Deadline voor de overgang

Bedrijven kunnen in het 4e kwartaal van 2024 aansluiten op DVA voor het proces douanevervoer. Dit is anders dan de eerder gegeven 1 juli 2024. De deadline voor de overgang van fase 4 naar fase 5 bij het vervangen van New Computerised Transit System (NCTS) door DVA blijft wel 1 december 2024.

Vanaf 1 december 2024 wordt NCTS afgesloten. Vanaf 2 december 2024 kan je allen nog vervoeraangiften maken via DVA. Het bedrijfsleven moet uiterlijk op 1 oktober 2024 aangesloten zijn op DVA. De Douane zal in de komende periode meer informatie beschikbaar stellen voor softwareleveranciers en bedrijven (aangevers).

Wij zullen in ieder geval zorgvuldig deze transitie voorbereiden, samen met onze klanten. Mocht je willen weten hoe wij dit doen, neem dan contact met ons op!

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway