Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Alles over Gateway,
Douane software en de markt!

Check hier de laatste nieuwtjes!

Maak douane aangiften met customs douanesoftware

Douane aangifte software is essentieel voor een efficiënte en foutloze douaneafhandeling. Met de vele opties op de markt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste software. Welke functionaliteiten zijn onmisbaar, en hoe eenvoudig is de integratie met de douane? Dit artikel biedt een gids om de juiste douane aangifte software te selecteren, zodat je voldoet aan de regelgeving en tegelijkertijd je processen optimaliseert.

5 tier invoerrechten voor cross-border e-commerce goederen

De grensoverschrijdende e-commerce heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt, wat de Europese Commissie heeft aangezet tot aanpassing van de IOSS regeling en btw-regels. Deze aanpassingen zijn bedoeld om een soepele stroom van e-commerce-import te garanderen en fraude effectief te bestrijden. Er zijn veel veranderingen op de agenda. Dit artikel legt je uit wat de komende en voorgestelde wijzigingen op het douane e-commerce gebied zijn.

Provianderen Aanmelden via Single Window

Wil je proviand of bunkers aan boord van een zeeschip brengen? Dan moet je dit eerst bij de Douane melden via het Single Window. In Gateway kun je de proviand (PRO) melding efficiënt en nauwkeurig regelen, zodat de goederen snel aan boord kunnen worden gebracht. Het is van cruciaal belang om te voldoen aan de douanevereisten om een soepel provianderen- en bunkeren-proces te garanderen, vooral als er een zeeschip op de goederen wacht.

Douane afkortingen zoeken met een vergrootglas

Of je nu een doorgewinterde douane-declarant bent of net begint, de overvloed aan douane afkortingen en termen kan verwarrend zijn. Van douane systemen, vereenvoudigde procedures tot Incoterms, het douanelandschap zit vol met specifieke terminologie die cruciaal is om te begrijpen voor een soepele douanehandeling. Daarom hebben we een lijst van alle belangrijke douane afkortingen voor je samengesteld om je te helpen navigeren in de douanewereld.

Maak douane aangiften met customs douanesoftware

Als je goederen importeert of exporteert uit en naar een land buiten de EU, moet je een douane aangifte doen bij de Douane en meestal invoerrechten betalen. Je kan de douane aangifte of laten doen door een douane expediteur, of zelf doen. Maar wat heb je nodig om zelf een douane aangifte in te dienen? In dit artikel leggen we het voor je uit.

Banner douane vervoer applicatie transit

In 2003 werd het New Computerised Transit System (NCTS) geïntroduceerd en verving het papieren proces van douanevervoer. De wereld evolueert voortdurend, en zo ook de douanewetgeving. In 2016 trad het Douanewetboek van de Unie (DWU) in werking, wat aanpassingen vereiste in het NCTS. Vanaf het 4e kwartaal van 2024 kunnen bedrijven overstappen naar de Douane Vervoer Applicatie (DVA) voor douanevervoersprocessen. Maar welke veranderingen kunnen bedrijven verwachten in DVA? In dit artikel leggen we de belangrijkste aanpassingen van DVA uit.

Banner transit ncts dva

Als je niet-uniegoederen binnen Europa vervoert, ben je zeker bekend met het New Computerised Transit System (NCTS). Om te voldoen aan het Douane Wetboek van de Unie (DWU), ondergaat het NCTS douanevervoersysteem een grondige update en wordt NCTS vervangen door de Douanevervoer Applicatie (DVA). Vanaf 1 december 2024 moet je overgang van NCTS fase 4 naar DVA.

Gateway portbase

Het is nu al twee jaar geleden sinds de introductie van het Container Vrijgave Bericht (CVB). Maak jij al gebruik van het automatisch gestuurde aanbrengbericht? Of dien je nog je nadere douaneaangiften in na de Aankomst van het Schip (ATA)? We merken op dat er nog steeds bedrijven zijn die niet bekend zijn met het CVB en daardoor vertragingen ervaren in hun logistieke processen. In dit artikel belichten we hoe je optimaal kunt profiteren van het CVB.

Ggb ched nvwa

Maak je zelf GGB-documenten aan voor het importeren van levende dieren en dierlijke producten naar Nederland? Volgens een mededeling van de NVWA wordt het vanaf 1 april 2024 verplicht om bijlagen, zoals gezondheidscertificaten, elektronisch mee te sturen met je GGB-documenten naar de NVWA.

Wat zijn taric hs code gn code

Bij het importeren en exporteren van goederen is het essentieel om de juiste codes te gebruiken om te voldoen aan douanevoorschriften en belastingverplichtingen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste codes die worden gebruikt door douaneautoriteiten: HS-codes, GN-codes en TARIC-codes.

Gateway portbase

Of je nu goederen importeert naar of exporteert uit de Europese Unie via Nederlandse zeehavens, het correct en tijdig melden van je containers bij Portbase is van essentieel belang. Zo spart je tijd en maximaliseer je kostenbesparingen.. Maar dit proces kan een uitdaging vormen. Gateway helpt je om jouw Portbase processen te automatiseren d.m.v. integratie tussen onze douane software en Portbase.

Douane systeem storing

Douaneprocessen zijn in toenemende mate geautomatiseerd, waardoor aangevers volledig vertrouwen op digitale systemen voor hun aangiften. De Douane streeft naar maximale beschikbaarheid van deze systemen, maar soms zijn er onderhoudswerkzaamheden of douane storingen welke de beschikbaarheid verstoren.

Pd ched nvwa

Het importeren van planten en plantaardige producten vereist de afhandeling van douane aangiften  en fytosanitaire inspectieprocessen om te voldoen aan de strenge voorschriften van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Gateway biedt geavanceerde douanesoftware die rechtstreeks is gekoppeld aan zowel het CLIENT Import systeem van de NVWA als het DMS systeem van de Douane, waardoor je importproces efficiënter en soepeler verloopt.

Naar 2024

Binnen de wereld van internationale handel is het bijhouden van douanevoorschriften essentieel voor een soepele operatie. Op 1 januari 2024 zijn er wijzigingen doorgevoerd voor de EU goederencodes, zowel voor import als export. Deze veranderingen kunnen aanzienlijke invloed hebben op douaneaangiften en het bepalen van internationale btw-tarieven voor jouw producten.

Ggb ched nvwa

Wanneer zendingen van dieren en goederen, onderhevig aan officiële controles, worden ingevoerd via een grenscontrolepost in Nederland, is het essentieel dat de verantwoordelijke exploitant deze minstens één werkdag vóór de verwachte aankomst aanmeldt bij de NVWA door het indienen van een GGB-document.

DMS overgang banner

Ben jij op de hoogte van de laatste douaneveranderingen? De Douane's Nieuwsbrief DMS van december 2023 zit boordevol cruciale updates, die wij voor jou hebben samengevat! Onze nieuwste blogpost biedt een heldere samenvatting van de migratie van AGS naar DMS 4.0, belangrijke deadlines, en de nieuwste ontwikkelingen in elektronische communicatie.

Gateway Sportdag Winnaars

Wie Gateway kent is bekend met de legendarische "Gateway Game Avond". Maar we doen tegenwoordig veel meer samen! Afgelopen maand hadden wij ons meest sportieve evenement van het jaar, de Gateway Sportdag! Een dag vol sport, plezier, competitie en teambuilding!

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)

Sinds 1 oktober 2023 heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de strijd tegen klimaatverandering met de invoering van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Dit mechanisme markeert een cruciale verandering in het EU-handelsbeleid en is ontworpen om de CO2-uitstoot, die geassocieerd wordt met de productie van bepaalde geïmporteerde goederen, aan te pakken. In deze blog leggen we uit wat CBAM inhoudt, voor wie het geldt, en wat de gevolgen zijn voor douanedeclaranten en importeurs.

Gateawy Mid-Autumn Festival

Bij Gateway hechten we veel waarde aan culturele tradities en het versterken van banden met onze internationale partners. Het Mid-Autumn Festival, dat dit jaar op 29 september volgens de maankalender valt, is zo'n moment. Dit prominente Chinese festival brengt families en vrienden samen om de volle maan te bewonderen en te genieten van unieke delicatessen. Het symboliseert een periode van eenheid en dankbaarheid naar geliefden toe.

New Computerised Transit System (NCTS)

De deadline voor de NCTS Fase 5 op 1 december 2023 wordt niet gehaald door diverse EU-lidstaten, waaronder Nederland. De Douane verplaatst daarom de release van het New Computerised Transit System (NCTS). Het nieuwe streven is dat op 1 december 2024 alle bedrijven aangesloten zijn op dit douanesysteem.

Excise Movement and Control System (EMCS)

Als je actief bent in het vervoer van accijnsgoederen binnen de EU en gebruikmaakt van het Excise Movement Control System (EMCS), zijn er belangrijke veranderingen op komst. Vanaf 14 juli 2023 wordt de Horizontale Accijnsrichtlijn (EMCS) vervangen. Indien je momenteel het oude zakelijke portaal of de noodprocedure hanteert, is dit hét moment om te kijken naar moderne douanesoftware zoals Gateway voor elektronische aangifte en optimale registratie van het vervoer van accijnsgoederen.

AES Uitgaan

Exporteer je goederen vanuit het douanegebied van de EU? Of ben je de schakel tussen exporteurs en de EU? Dan moet je op de hoogte zijn van de essentiële overgang van het ECS (Export Control System) naar het AES (Automated Export System). Deze verandering, essentieel voor elke exporteur in de EU, vindt plaats tussen 8 mei en 30 september 2023.

Baosen Training

Als experts in het leveren van veilige, efficiënte en stabiele wereldwijde logistieke diensten, zocht Baosen Suntop Europe naar toekomstbestendige douanesoftware. Hun doel was om alle activiteiten te automatiseren, van het aanmaken van douaneaangiften tot fiscale vertegenwoordiging en het versturen van facturen met alle benodigde bijlagen. Uiteindelijk zijn wij als partner gekozen en daar zijn wij heel trots op.

DMS douane systeem informatie sessie

Op 11 mei hebben wij weer een kennissessie georganiseerd. Dit keer over DMS4.0. Na een korte introductie heeft onze CEO, Steven Veelders, een presentatie gegeven over waarom AGS niet voldoende is voor het EUCDM (European Customs Data Model) en hoe DMS 4.0 is geïmplementeerd.

handen vasthouden aan handen

Gedurende de afgelopen 7 jaar heeft een van onze rapporten maar liefst 700.000.000 keer gedraaid. En dat nog maar bij 1 van onze klanten. Deze indrukwekkende prestatie is een weerspiegeling van het partnerschap dat wij met onze klanten hebben en een bewijs van de stabiliteit, efficiëntie, betrouwbaarheid en kwaliteit die ons bedrijf biedt.

Gateway DMS 4.1 Kennissessie

Op 21 maart vond de DMS 4.1 & IIAA informatiesessie plaats op ons kantoor in Capelle aan den IJssel. Leo Alewijnse en Paul Albers van de Douane hebben een uitgebreide uitleg geven van de nieuwe werkwijzen en allerlei vragen vanuit het publiek met kunnen beantwoorden. Erg leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar! Dank, heren!

Excise Movement and Control System (EMCS)

Vervoer je accijnsgoederen en gebruik je EMCS (Excise Movement and Control System)? Ken je de veranderingen en heb je de nieuwe douanevergunningen al aangevraagd / gekregen? Wij staan klaar om je een soepele en zorgeloze overgang naar het nieuwe EMCS 4.0 te bieden.

Gateway Kerst in de Cloud

Gateway is een toonaangevende douane software ontwikkelaar sinds 1980. In 2020 werd GWITC© (Gateway in the Cloud) gelanceerd. In 2022 begon Gateway te werken met Microsoft Azure. Vele van onze klanten werken nu gerust in Azure en profiteren van alle voordelen van GWITC.

Gateway Kerst

Door de uitbreiding van het Gateway team is ons huidig kantoor te klein geworden. Gelukkig hebben we een mooi nieuw kantoor gevonden op korte afstand.

2022 overgang naar 2023

Op 1 januari 2023 worden de EU-goederencodes binnen het geharmoniseerde systeem (HS) gewijzigd. Dit kan grote gevolgen hebben op jouw in- en uitvoer aangiften bij de Douane, en het bepalen van internationale btw-tarieven van producten. 

Gateway Ecommerce

Handel je regelmatig e-commerce zendingen van buiten de EU af? Wil je gebruik maken van de vrijstelling van invoerrechten? Gateway biedt een alles-in-één oplossing voor jouw e-commerce douaneformaliteiten. Met Gateway wordt jouw e-commerce douaneproces vereenvoudigt, versneld, en echt geautomatiseerd. 

DMS 4.1

Beheer je een Douane Entrepot (ook wel bonded warehouse genoemd)? Ben je vergunninghouder van GPA (Geautomatiseerde Periodieke Aangifte), DIN/DEN of een andere IIAA-vergunning (Inschrijving in de Administratie van de Aangever) zoals entrepot of bijzondere bestemming? Dan biedt Gateway voor jou een all-in oplossing voor het entrepot beheer en de IIAA verplichtingen.

DMS douane systeem informatie sessie

Er gebeurt een hoop in de ontwikkeling van DMS 4.0 en het einde van het project nadert zijn einde. Om onze klanten zo goed mogelijk voor te informeren en voor te bereiden, hebben wij een extra informatie sessie over DMS 4.0 georganiseerd. Hieronder volgt een korte samenvatting van de besproken onderwerpen.

Gateway Mid-Autumn Festival

Herfst is de tijd van het Aziatische festival ter ere van het de nieuwe oogst. Het Mid-Autumn Festival! Dit is een traditioneel festival met een geschiedenis van 3000 jaar oud! Het wordt gehouden op de 15de dag van de 8ste maand van de “maankalender”. 

Gateway Game Avond

Los van dat wij experts zijn op het gebied van Douane Software, zijn onze collega’s ook experts op het gebied van Gaming! En ik moet zeggen dat werkt af en toe behoorlijk op de lachspieren…

Gateway portbase

Tot op heden vinden er regelmatig mismatches plaats tussen de Aangifte voor Tijdelijke Opslag (ATO) en de nadere AGS aangifte en blijven veel posten op de ATO ongezuiverd. Indien een AGS aangifte niet aanvaard wordt, mag de lading de terminal niet verlaten en je kunt je wel bedenken wat voor oponthoud dit vervolgens veroorzaakt in het logistieke proces. Laat staan de boetes die mogelijk uitgedeeld kunnen worden.

Douane ecommerce clearance software

Vandaag hebben wij onze DECO software kunnen uitleveren aan onze klant. Even de look en feel beleven voordat ze echt aan de slag kunnen gaan, want vanaf 1 juli 2021 is het zover, dan kunnen B2C e-commerce zendingen aangegeven worden via het nieuwe DECO systeem van de Douane. 

© 2024 Gateway