Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Alles van Douane e-commerce vind je in Gateway

DECO | IOSS | VENUE | AGS | DMS | PGTS | RTO

Handel je regelmatig e-commerce zendingen van buiten de EU af? Wil je gebruik maken van de vrijstelling van invoerrechten? Gateway biedt een alles-in-één oplossing voor jouw e-commerce douaneformaliteiten. Met Gateway wordt jouw e-commerce douaneproces vereenvoudigt, versneld, en echt geautomatiseerd. 

DECO – de basis

DECO (Douane E-commerce) en IOSS (Import One Stop Shop) worden sinds 1 juli 2021 voor de Douane e-commerce afhandeling gebruikt. Met DECO kan je douaneaangiften indienen voor e-commercezendingen met een waarde tot en met € 150. Bij de IOSS-procedure maak je gebruik van de vrijstelling van invoerrechten, die jouw douaneproces enorm versnelt en vereenvoudigd. De BTW is bij gebruik van I-OSS al door de eindconsument afgedragen.

Gateway is een van de eerste douanesoftware leveranciers die DECO en IOSS ondersteunen. In Gateway kan je gemakkelijk miljoenen e-commerce zendingen per maand inklaren, met de performance die je nodig hebt. Door het draaien in de Gateway Cloud is de performance dynamisch schaalbaar. Kortom: Is er een peak, dan sta je er klaar voor, maar als er weinig bestellingen zijn, betaal je niet voor de peak; wel zo handig. De datagegevens van goederen kunnen geïmporteerd worden door standaard interfaces, waardoor de data naadloos is overgedragen vanuit jouw systeem. Duizenden DECO-aangiften kunnen binnen seconden aangemaakt en onder een groot manifest gekoppeld worden. Binnen gemiddeld 4-7 minuten is het hele proces voor duizenden van aangiften afgehandeld, van inlezen tot inklaring, een echte raceauto voor de Douane e-commerce afhandeling.

In aanvulling met de IOSS-procedure, ondersteunt Gateway ook de niet-IOSS e-commerce zendingen en de procedure “Goederen van particulier aan particulier” (waarde tot maximaal € 45). Ongeacht of het IOSS of niet-IOSS is, kan Gateway je Douane e-commerce afhandeling met razendsnelle efficiëntie verbeteren en kan je dit samen met jouw klanten laten excelleren. 

Meer dan € 150 of niet toegestane HS-code??

Gateway kan jouw DECO-aangiften identificeren en consolideren. Als er zendingen met een intrinsieke waarde bevende € 150 zijn, dan maakt Gateway automatisch een DMS-aangifte aan met de informatie uit het manifest. Alle pakketjes met goederen-codes die niet toegestaan zijn in DECO, b.v. accijnsgoederen, worden ook aangemaakt in DMS. Bovendien beschikt Gateway over de scenario functionaliteit, waarmee aangiften automatisch ingevuld worden afhankelijk van de specifieke situaties. Dit versnelt je proces enorm.

Gateway beschikt hierbij over een sterke data-validatie functionaliteit. Al je data wordt automatisch gevalideerd in Gateway en potentieel voorzien van een waarschuwing. Een lijst van potentiële data gebreken is automatisch gemaakt door Gateway voordat je de aangiften naar de Douane stuurt. Bovendien kan Gateway de DTV-datavalidatie uitvoeren, niet alleen per artikel maar ook op aangifte en manifest niveau, zodat je direct alle ontbrekende bescheidcodes en alle informatie ziet. Zelfs een voorcalculatie van de invoerrechten en BTW (DMS) is mogelijk, zodat je al voor het insturen weet, wat je / je klant zou moeten betalen.  

Niet te vergeten: e-commerce export

VENUE wordt nog steeds gebruikt voor e-commerce uitvoer en ook invoer vanuit de VK. Gateway ondersteunt naast de invoer ook de e-commerce uitvoer via de VENUE. Na introductie van DMS (Douaneaangiften Management Systeem) wordt VENUE vervangen door DMS. Gateway staat klaar om een soepele en veilige overgang naar DMS te bieden voor onze huidige en nieuwe klanten.

Iedereen die aan e-commerce denkt is zich bewust van het feit dat retour een grote rol speelt. Via het aanmaken van DMS Export aangiften is het mogelijk om de eerder betaalde invoerrechten te innen.

Zonder NCTS naar je RTO… Hoe? Met PGTS!

Ben je in het bezit van een RTO-vergunning (Ruimte Tijdelijk Opslag)? Maak je gebruik van het PGTS (Paperless Goods Tracking System) van Cargonaut? Met PGTS kan je eenvoudig goederen vervoeren naar jouw RTO zonder aparte administratieve handelingen voor NCTS. Gateway is een gecertificeerd douanesoftware leverancier voor jouw PGTS-proces.

De PGTS-functionaliteit voor invoer is volledig geïntegreerd in Gateway. Met een klik op de knop kan je vanaf het e-commerce manifest gemakkelijk allerlei berichten zoals vooraanmelding halen, inslagen, afbouwen, opbouwen, uitschrijven, en correctieberichten sturen naar Cargonaut. Door het gebruik van PGTS bespaar je dus tijd en moeite ten opzichte van het vervoer via NCTS (Transit).  

Overzichten en rapporten – uiteraard met Gateway

Is een goed en representatief overzicht van alle stromingen, zoals DECO, VENUE, PGTS, DMS etc. mogelijk? JA! In Gateway kan je altijd alle real-time statussen zien voor elk manifest.  Je kunt zelf alle gewenste data kiezen en flexibel een rapport ervan draaien, b.v. een rapport van e-commerce aangiften met de status van een fysieke controle (FYCO), een statussamenvatting van goederen, een rapport van UTB vanuit de Douane (DMS), etc. Vele rapportages worden automatisch gemaakt en hangen onder jouw manifest in Gateway, maar ook kunnen deze gestuurd worden via e-mail. 

Wil je meer weten over de Douane e-commerce afhandeling en hoe Gateway jou kan ondersteunen? Neem dan graag contact met ons op voor een gratis consult.

We kijken ernaar uit jouw partner in douanesoftware te worden en hopen jou en je klanten te laten excelleren.

Gateway Ecommerce

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway