Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Automatiseer het Container Vrijgave Bericht

Ervaar het zorgeloze containervrijgaveproces met gateway

Het is nu al twee jaar geleden sinds de introductie van het Container Vrijgave Bericht (CVB). Maak jij al gebruik van het automatisch gestuurde aanbrengbericht? Of dien je nog je nadere douaneaangiften in na de Aankomst van het Schip (ATA)? We merken op dat er nog steeds bedrijven zijn die niet bekend zijn met het CVB en daardoor vertragingen ervaren in hun logistieke processen. In dit artikel belichten we hoe je optimaal kunt profiteren van het CVB.

Gateway portbase

Wat is het CVB-proces?

Ingevoerd in oktober 2021 is het CVB geen nieuwkomer meer. Met het CVB matcht de Douane de douaneaangifte van een douane-expediteur of importeur met de Aangifte tot Tijdelijke Opslag (ATO) van een rederij of cargadoor (B/L en gewicht). De nadere douaneaangifte kan pas gedaan worden na de ATA in de Nederlandse haven. Eerdere poging tot indienen van aangiften óf gegevens die afwijken van de ATO betekent afkeuring. 

De meest efficiënte aanpak is daarom het gebruik van een vooraf-aangifte in combinatie met het automatisch gegenereerde aanbrengbericht. Als jouw douanesoftware goed gekoppeld is met Portbase, kan je douanesoftware automatisch het aanbrengbericht naar de Douane sturen zonder handmatige tussenkomst. Dit wordt automatisch geactiveerd wanneer je goederen in de Nederlandse haven aankomen of wanneer je goederen worden gelost. Zo voorkom je langere wachttijden op een terminal, opstoppingen bij het afhalen en mogelijke extra kosten.

Een naadloze integratie tussen je douanesoftware, Portbase en de Douane is daarom van essentieel belang om je logistieke proces aanzienlijk te versnellen en te vereenvoudigen.

Container vrijgave bericht cvb proces

Hoe werkt het CVB in Gateway?

Als gerenommeerde softwareleverancier werkt Gateway nauw samen met verschillende instanties, waaronder de Douane en Portbase. Hieronder volgt een beschrijving van het CVB-proces met voorafgaande aangifte in Gateway.

De rederij of cargadoor dient vooraf een ATO in bij de Douane. Vervolgens maakt jij, als de douane-expediteur of importeur, een DMS voorafaangifte in Gateway voor de import van goederen. In Gateway kun je ook direct de Melding Import Documentatie (MID) naar Portbase sturen via integratie. De Douane verstrekt na jouw voorafaangifte al vóór de aankomst van het schip het MRN.

Zodra het schip in de Nederlandse haven arriveert, ontvangt Gateway een trigger vanuit Portbase en stuurt automatisch het DMS aanbrengbericht naar de Douane. De Douane verstrekt direct het CVB, waarna je de lading direct kunt ophalen en vervoeren naar je bestemming.

🚢 Als je niet bekent bent met MID, kun je meer lezen in dit artikel over onze Portbase oplossing: Meld Je Containers Eenvoudig en Efficiënt bij Portbase

Maak je nog geen gebruik van het automatisch aanbrengbericht? Heb je last van wachttijden of komen jouw schepen buiten je werktijden aan? Neem dan contact met ons op om jouw CVB proces te laten versnellen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway