Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

De juiste oorsprongsdocumenten leveren je klant geld op

Navigeer door het doolhof van exportdocumenten met Gateway voor efficiëntie en winstgevendheid

Bij het exporteren van goederen is het hebben van de juiste oorsprongsdocumenten essentieel. Deze exportdocumenten zorgen ervoor dat je goederen zonder problemen het land van bestemming kunnen bereiken en dat je klant geen onnodige belastingen hoeft te betalen.

EU handelsverdragen

Van Certificaat van Oorsprong (CvO) tot EUR1 certificaat, zijn er verschillende soorten exportdocumenten, en welk document nodig is, hangt af van de bestemming en de aard van de goederen. Sommige documenten kunnen nodig zijn om minder invoerheffingen te betalen, terwijl andere vereist zijn vanwege handelspolitieke maatregelen zoals embargo's of importquota. Laten we kijken naar de belangrijkste oorsprongsdocument en hoe Gateway je kan helpen.

EUR1 certificaat

Het EUR1-certificaat, officieel bekend als Certificaat inzake goederenverkeer EUR.1, biedt mogelijk recht op korting of vrijstelling van invoerrechten voor producten die binnen de EU zijn vervaardigd en worden geëxporteerd naar landen waarmee de EU handelsakkoorden heeft. Door het aantonen van de preferentiële oorsprong van de producten met dit certificaat, kan de importeur profiteren van financiële voordelen. De aanvraag voor het EUR1-certificaat wordt gecontroleerd door de Kamer van Koophandel (KvK) en vereist de juiste bewijsstukken, zoals een leveranciersverklaring waarin de oorsprong wordt vermeld. Na goedkeuring door de KvK wordt het certificaat afgestempeld door de Douane voor gebruik bij de export.

EUR-MED certificaat

Het EUR-MED certificaat, officieel bekend als Certificaat inzake goederenverkeer EUR-MED, biedt vergelijkbare voordelen als het EUR1 certificaat door verlaging of vrijstelling van invoerrechten mogelijk te maken. Het wordt gebruikt voor handel met landen die onder de Pan-Euro-Mediterrane overeenkomst (PEM) vallen, waardoor grondstoffen en producten van preferentiële oorsprong uit meerdere landen kunnen worden gecumuleerd. Dit betekent dat producten gemaakt in verschillende landen kunnen worden samengevoegd tot één preferentiële oorsprong, wat niet mogelijk is met een EUR1-certificaat. De aanvraag en controle van een EUR-MED-certificaat verlopen op vergelijkbare wijze als die van een EUR1-certificaat, waarbij de KvK de herkomst van de goederen verifieert voordat het certificaat wordt afgestempeld door de Douane voor gebruik bij de export.

Certificaat van Oorsprong

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) wordt gebruikt om handelspolitieke redenen, vooral in landen buiten de EU. Het document toont aan waar producten zijn vervaardigd en wordt vereist door lokale overheden om te voorkomen dat producten uit landen komen waarvoor handelspolitieke maatregelen gelden. Klanten kunnen een CvO eisen om te voldoen aan de eisen van hun land. Het ontbreken van een CvO kan leiden tot vertragingen bij de inklaring van de zending en de levering aan de klant. Zelfs klanten binnen de EU kunnen soms een CvO vereisen, vooral als ze de order doorgeven aan landen buiten de EU, waarbij het CvO wordt gebruikt als bewijs van de oorsprong van de goederen. Voor export naar landen met een handelsakkoord met de EU wordt meestal een EUR1-certificaat gebruikt.

ATR certificaat

Een ATR certificaat is specifiek voor handel tussen EU-lidstaten en Turkije en dient als herkomstdocument. Het document stelt vast dat de goederen afkomstig zijn uit de EU of Turkije, waardoor invoerrechten in Turkije meestal niet verschuldigd zijn. Het wordt geldig gemaakt door de douane bij uitvoer en moet samen met de uitvoeraangifte worden ingediend bij de Nederlandse Douane. Na geldigheidsverklaring door de Nederlandse Douane is het A.TR-certificaat vier maanden geldig, binnen welke periode invoeraangifte in Turkije moet worden gedaan.

Factuurverklaring

Een factuurverklaring is een verklarende tekst op de verkoopfactuur die aangeeft dat de producten in de EU zijn vervaardigd. Hierdoor kan de klant buiten de EU mogelijk geen of minder invoerrechten betalen. Het gebruik van een factuurverklaring is beperkt tot landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft en vereist dat de producten in de EU zijn gemaakt volgens preferentiële oorsprongseisen. Je kunt een factuurverklaring gebruiken voor een zending met een beperkte waarde tot 6000 euro. Als het factuurbedrag hoger is dan 6000 euro, dan heb je de vergunning Toegelaten Exporteur (TE) of de REX-registratienummer (Geregistreerd Exporteur) nodig. Een factuurverklaring maak je zelf op, deze vraag je niet aan bij KvK.

Douanesoftware voor Exportdocumenten

Gateway Douanesoftware biedt een oplossing die het aanvragen van oorsprongsdocumenten vereenvoudigt en versnelt. Door gebruik te maken van de reeds beschikbare douanedata in jouw douaneaangiften, kunnen alle benodigde documenten met slechts een paar klikken worden opgesteld. Het hergebruik van douanedata vermindert handmatig werk en minimaliseert fouten. Je kunt eenvoudig alle vereiste gegevens aanleveren bij de KvK en de exportdocumenten snel ontvangen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway