Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Het  Fytosanitair Importproces met NVWA’s CLIENT Import

Hoe kun je je aanmelden voor de import van jouw planten en plantaardige producten?

Het importeren van planten en plantaardige producten vereist de afhandeling van douane aangiften  en fytosanitaire inspectieprocessen om te voldoen aan de strenge voorschriften van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Gateway biedt geavanceerde douanesoftware die rechtstreeks is gekoppeld aan zowel het CLIENT Import systeem van de NVWA als het DMS systeem van de Douane, waardoor je importproces efficiënter en soepeler verloopt.

Pd ched nvwa

NVWA's CLIENT Import Systeem 

CLIENT Import, beheerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), is een nationaal systeem voor het elektronisch vooraanmelden van zendingen plantaardig materiaal. Hierdoor zijn alle nodige gegevens bekend bij de controlerende instanties nog voordat de zending Nederland bereikt, wat een efficiënte administratieve afhandeling van importinspecties mogelijk maakt.

Het systeem werkt samen met verschillende keuringsdiensten om inspecties te coördineren en digitale inklaringscodes te genereren voor douane-inklaring. TRACES, een systeem van de Europese Commissie, dient voor tracking en tracing van alle ingevoerde partijen plantaardig materiaal in de EU. Hoewel de vooraanmelding in Nederland niet handmatig in TRACES wordt gezet, integreert CLIENT Import alle data via een koppeling, wat zorgt voor een naadloze informatiestroom naar TracesNT.

Voordat je jouw zending aanmeldt in CLIENT Import

Voordat je jouw zending kunt aanmelden in CLIENT Import, doorloop je enkele voorbereidende stappen:

 1. KvK Registratie en eHerkenning: Begin met het registreren van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) en vraag direct een eHerkenning niveau 2+ aan. Dit is vereist voor veilige toegang tot overheidsdiensten, inclusief formulieren van de NVWA.
 2. Klantnummer bij de NVWA: Je hebt een klantnummer nodig bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om bepaalde diensten aan te vragen.
 3. Aanmelden als importeur bij de NVWA: Vul het relatieformulier van de NVWA in met je KvK-nummer om je aan te melden als importeur.
 4. Selecteer de juiste keuringsdienst: Afhankelijk van het type product dat je importeert, moet je de juiste keuringsdienst selecteren.
 • Bloembollen: BKD (Bloembollenkeuringsdienst)
 • Bloemisterijgewassen, groenten en fruit, turf, kokos, substraat en houtige producten: KCB (KwaliteitsControleBureau)
 • Bloemisterijgewassen zoals zaden, stekken en ander teeltmateriaal; Boomkwekerijgewassen; Groentegewassen: Naktuinbouw
 • Akkerbouwgewassen: NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst)

Voor meer informatie kun je rechtstreeks terecht op de website van de NVWA.

Gateway: de ideale software voor jouw fytosanitaire import

Gateway is een toonaangevende douanesoftware die rechtstreeks is gekoppeld aan zowel Douane als NVWA. Met Gateway kun je moeiteloos fytosanitaire inspecties aanvragen en de status opvolgen. Het aanvragen van een fytosanitaire inspectie wordt naadloos omgezet in een DMS importaangifte en vice versa. Bovendien biedt Gateway validatieondersteuning om de nauwkeurigheid en volledigheid van je PD Import-documenten te waarborgen voordat ze worden ingediend bij de NVWA.

De flow van fytosanitaire importproces

Hieronder is een beschrijving van een normaal proces wanneer je planten en plantaardige producten importeert:

 1. Aanmelden van de zending: Meld je zending vooraf aan naar het CLIETN Import systeem in jouw douaensoftware.
 2. Inspectie en CHED-PP: Na aanmelding ontvang je een Common Health Entry Document for Plants and Plant Products (CHED-PP) bij goedkeuring van de importinspectie.
 3. Ontvangst van CHED-PP: Ontvang automatisch een pdf-versie van het CHED-PP op het opgegeven e-mailadres.
 4. Inklaring bij de douane: Afhankelijk van waar je zending aankomt en waar je deze wilt inklaren, gebruik je jouw CHED-PP of P2-code om jouw zending in te klaren bij de douane.

🐖 Voor het importeren van dieren en dierlijke producten dien je GGB documenten in te dienen bij de NVWA. Voor meer details lees je Het Veterinair Importproces met NVWA: GGB Import.

Wil je je fytaonisatire importproces optimaliseren? Met Gateway's NVWA-oplossing verbeter je de efficiëntie en minimaliseer de risico’s van jouw douane- en fytosanitaire processen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway