Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Het Veterinair Importproces met NVWA: GGB Import

Hoe meldt je aan voor het import van levende dieren en dierlijke producten?

Wanneer zendingen van dieren en goederen, onderhevig aan officiële controles, worden ingevoerd via een grenscontrolepost in Nederland, is het essentieel dat de verantwoordelijke exploitant deze minstens één werkdag vóór de verwachte aankomst aanmeldt bij de NVWA door het indienen van een GGB-document.

Ggb ched nvwa

Wat is een GGB document?

GGB staat voor Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (in het Engels “CHED” voor “Common Health Entry Document”). Voor elke zending dient dit document te worden ingediend via de nationale systemen van de NVWA. Na het indienen van de GGB word je op de hoogte gehouden van de uitgevoerde controles en de beslissing over toelating.

Als de zending voldoet aan de gezondheidseisen van het land van bestemming, wordt een veterinair certificaat uitgegeven. De verantwoordelijke exploitant moet voor elke zending een GGB indienen bij de NVWA. Er zijn specifieke GGB's voor dierlijke producten (GGB-P), voor dieren (GGB-A) en voor diervoeders en levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong (GGB-D).

De GGB aanmelding moet je doen via nationale systemen van de NVWA, wat weer zorgt voor een naadloze informatiestroom naar TRACES NT, het systeem van de Europese Commissie.

🍅 Voor het importeren van planten en plantaardige producten dien je een GGB-PP (of PD) document in te dienen bij de NVWA. Voor meer details lees je Het Fytosanitair Importproces met NVWA's CLIENT Import

Wat heb je nodig voordat je je zending aanmeldt?

Om GGB's elektronisch via de nationale systemen van de NVWA in te dienen, heb je het volgende nodig:

  1. Een klantnummer, dat kan worden aangevraagd via de NVWA.
  2. Instemming voor elektronische vooraanmelding van de NVWA, aangevraagd via de NVWA.
  3. De juiste douane software die is gekoppeld aan de NVWA en een aansluiting op de HTG.

Voor meer informatie kun je rechtstreeks terecht op de website van de NVWA.

Gateway: de ideale software voor jouw veterinaire import

Gateway is een toonaangevende douanesoftware die rechtstreeks is gekoppeld aan zowel Douane als NVWA. Met Gateway kun je moeiteloos veterinaire zendingen aanmelden en de inspectiestatus opvolgen. Het aanvragen van een veterinair inspectie wordt naadloos omgezet in een DMS importaangifte en vice versa. Bovendien biedt Gateway validatieondersteuning om de nauwkeurigheid en volledigheid van je GGB Import-documenten te waarborgen voordat ze worden ingediend bij de NVWA.

Het veterinair importproces met de NVWA

De GGB-documenten moeten elektronisch worden ingediend bij de NVWA via de nationale systemen van de NVWA. Dit doe je via Gateway of andere douanesoftware die je hebt gekozen. Na het indienen van een GGB ontvang je elektronische statusberichten over de door de NVWA uitgevoerde controles en beslissingen.

Nadat de controles zijn uitgevoerd, neemt de officiële dierenarts van de NVWA op het betreffende inspectiecentrum een beslissing over de zending. Deze kan worden toegelaten of geweigerd. Indien de zending is toegelaten, is deze (veterinair) vrij voor de gehele Europese Unie. Vervolgens kun je douaneaangiften indienen bij de douane voor de import van je veterinaire zendingen.

Met Gateway verbeter je de efficiëntie van jouw douane- en veterinaire processen. Interesse in hoe Gateway jouw veterinair importproces kan automatiseren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway