Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Nieuwe implementatie planning van DMS 4.0 en 4.1

 

De Nederlandse Douane heeft een nieuwe implementatieplanning gemaakt voor de overgang naar DMS 4.0 en DMS 4.1. De oude planning was eerder uitgesteld door aansluitproblemen op de debiteurenadministratie. Nu zijn die problemen opgelost.

Volgens de nieuwe planning dient de implementatie van DMS 4.0 en DMS 4.1 uiterlijk 1 januari 2024 afgerond te zijn. De huidige AGS & VENUE systemen worden daarna vervangen door DMS 4.0 en GPA & SPA door DMS 4.1. Verder is de wijze van aangiften doen bij de Douane veranderd voor Vergunningenhouders Inschrijving in de Administratie van de Aangever (IIAA).

DMS 4.0

Goed om te weten is dat volgens de nieuwe planning van DMS 4.0:

  1. Aangevers die nog niet gemigreerd zijn kunnen aangiften blijven indienen in AGS tot uiterlijk 30 november 2023;
  2. Aangevers kunnen e-commerce-aangiften, waaronder uitvoeraangiften expresse zendingen, tot uiterlijk 30 november 2023 indienen in VENUE;
  3. De Bedrijven Test Omgeving (BTO) voor DMS Uitvoer is medio november beschikbaar met de meest recente softwareversie.

De fase 3 Pilot Invoer loopt van 1 maart 2023 t/m 24 maart 2023, en de fase 4 Invoer begint van 27 maart 2023 t/m 28 april 2023. Aangevers die in AGS uitsluitend invoer- en opslagaangiften indienen volgens de normale procedure zullen in deze fase naar DMS 4.0 overgaan.

De fase 5 Pilot Uitvoer loopt van 8 mei 2023 t/m 26 mei 2023, en de fase 6 Uitvoer van 29 mei 2023 t/m 29 september 2023. In deze fase zullen aangevers die opslag-, invoer, en uitvoeraangiften doen overgaan. Fase 6 is weer verdeeld in 4 fasen.

DMS 4.1

In de nieuwe planning zullen alle vergunninghouders IIA (entrepot, GPA, SPA, tijdelijke invoer, bijzondere bestemming) overgaan uiterlijk tot 31 december 2023.

De IIAA-vergunninghouders ontvangen een brief van de Douane waarin ze verder worden geïnformeerd over de DMS 4.1 planning. De overgang periode is verdeeld in 5 fasen vanaf december 2022 tot januari 2024.

Meer details over de planning kan je vinden op de website van de Douane.

Voorbereiden op de overgang naar DMS

Gateway staat klaar om een soepele en gratis overgang naar DMS te bieden voor onze Cloud-klanten. We nemen de leiding van de planning en nemen proactief contact op met jou, dus wees gerust dat je in goede handen bent. Tijdens de overgang beschikken we korte lijnen met de Douane. In bepaalde situaties en indien gewenst is het ook mogelijk om oude situaties zoals AGS of GPA te herstellen. 

Gateway gebruikt de planning tool van de Douane. Nadat de planning tool beschikbaar is, wordt je gepland en goed geïnformeerd voor de overgang naar DMS 4.0.

Voor DMS 4.1 klanten neemt Gateway contact op met jou om individuele gesprekken te plannen voor de overgang naar DMS 4.1.

Mocht je vragen hebben over de overgang naar DMS, dan vernemen we graag van jou.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway