Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Nieuwsbrief DMS december 2023

Lees hier alles wat je moet weten!

Ben jij op de hoogte van de laatste douaneveranderingen? De Douane's Nieuwsbrief DMS van december 2023 zit boordevol cruciale updates, die wij voor jou hebben samengevat! Onze nieuwste blogpost biedt een heldere samenvatting van de migratie van AGS naar DMS 4.0, belangrijke deadlines, en de nieuwste ontwikkelingen in elektronische communicatie.

1. Migratie AGS naar DMS 4.0

 • Voortgang en Effectiviteit: De transitie van het aangiftesysteem AGS naar DMS 4.0 nadert zijn voltooiing. Met 3.161 succesvolle migraties tot nu toe, toont dit proces een opmerkelijke efficiëntie. De overgang verliep grotendeels vlekkeloos, waarbij de meeste softwareleveranciers hun schema's op tijd leverden.
 • Belangrijke Veranderingen: Deze stap markeert een significante verschuiving van traditionele systemen zoals AGS, GPA en SPA naar het meer geavanceerde DMS, wat aanzienlijke verbeteringen in douane-aangifteprocessen belooft.

2. Gebruik van AGS

 • Belangrijke Deadlines: Tot 1 december 2023 waren uitvoeraangiften via AGS toegestaan. Na deze datum is de overstap naar DMS voor alle nieuwe invoeraangiften vereist, een belangrijke stap voorwaarts in douane-aangifteprocedures.
 • Beheer van Bestaande Aangiften: AGS blijft verantwoordelijk voor de afhandeling van bestaande aangiften, waarbij de nadruk ligt op een gestroomlijnde overgang naar DMS.

3. Gebruik van DMS

 • Positieve Ontwikkelingen: De implementatie van DMS heeft geleid tot een indrukwekkende toename in het gebruik, met meer dan 85% van de aangiften die nu via dit systeem worden verwerkt. Dit duidt op een succesvolle acceptatie binnen de douanegemeenschap.
 • Optimalisatie van Processen: Er is echter ruimte voor verbetering, vooral in het corrigeren van aangiften en het efficiënt indienen van documenten, wat essentieel is voor verdere optimalisatie van het DMS-gebruik.

4. Registratie elektronisch berichtenverkeer

 • Dringende Oproep: Een aanzienlijk aantal IIAA-vergunninghouders heeft nog geen registratie voor elektronisch berichtenverkeer aangevraagd. Deze registratie is cruciaal om te voldoen aan de nieuwe eisen van DMS, en het ontbreken ervan kan leiden tot operationele vertragingen.

5. Handelingskader implementatie DMS 2024

 • Strakke Tijdslijnen: Met de EU-deadline van 1 januari 2024 in zicht, is het essentieel dat alle IIAA-vergunninghouders tijdig overgaan op DMS. Voor degenen die deze deadline niet halen, is een duidelijk actieplan vereist om naleving van de regelgeving te garanderen.

6. Aandachtspunten uit de proeftuin DMS 4.1

 • Samenwerkingsinitiatief: De 'proeftuin DMS 4.1' is een innovatief samenwerkingsproject dat waardevolle inzichten en richtlijnen biedt voor een soepele overgang naar DMS. Dit initiatief is een schoolvoorbeeld van effectieve samenwerking tussen verschillende stakeholders in de douanewereld.

7. Nieuwe versie van veel gestelde vragen

 • Informatieve Bron: Een geactualiseerde versie van de FAQ-sectie wordt in januari 2024 gepubliceerd, een must-read voor iedereen die betrokken is bij de overgang naar DMS.

8. Controleer uw zekerheidsstelling

 • Financiële Overwegingen: De introductie van DMS kan vereisen dat bedrijven hun zekerheidsstellingen herzien. Dit is een belangrijk aspect van douane-compliance en vereist tijdige aandacht om verstoringen in de overgang naar DMS te voorkomen.

Hier kan je de volledige nieuwsbrief DMS van de Douane lezen. 

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway