Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Overstappen van ECS naar AES

Alles Wat Je Moet Weten Als Europese Exporteur

Exporteer je goederen vanuit het douanegebied van de EU? Of ben je de schakel tussen exporteurs en de EU? Dan moet je op de hoogte zijn van de essentiële overgang van het ECS (Export Control System) naar het AES (Automated Export System). Deze verandering, essentieel voor elke exporteur in de EU, vindt plaats tussen 8 mei en 30 september 2023.

AES Uitgaan

Wat betekent de introductie van AES voor exporteurs?

Het AES is niet slechts een nieuw systeem; het markeert een geheel nieuwe fase in het aangifteproces voor uitgaande goederen. Als je vertrouwd bent met het huidige Export Control System (ECS), is het cruciaal om te weten dat vanaf 30 september 2023 het gebruik van AES verplicht wordt.

De belangrijkste veranderingen met AES

Vervanging ARX door AAX

Bij het gebruik van het AES moet het AAX-bericht worden ingediend bij het douanekantoor wanneer goederen arriveren. Dit bericht maakt het mogelijk voor exporteurs om eventuele wijzigingen door te geven en introduceert tevens een nieuwe dataset.

Einde aan automatische aankomstmeldingen

Het automatische proces van aankomstmelding, vooral relevant wanneer de douanekantoren voor uitvoer en uitgang overeenkomen, verdwijnt. Hiermee verandert de manier waarop exporteurs aankomstmeldingen beheren.

Verplichte aankomstmelding vóór ATD schip

De flexibiliteit van een 7-daagse window voor aankomstmeldingen vervalt. Dit kan gevolgen hebben voor schepen die 's nachts of in het weekend worden geladen.

Aanpassingen voor goederen in tijdelijke opslag

Maak je gebruik van een RTO (Ruimte Tijdelijk Opslag)? Wees dan alert op nieuwe procedures. Van het nieuwe REN (Re-export Notification) bericht tot aan de EXD-aangifte voor langdurige opslag – zorg dat je bij blijft.

Zorg dat je voorbereid bent op AES

Bij Gateway zijn we volop bezig onze klanten klaar te stomen voor AES. Jouw exportprocessen en -protocollen moeten ook mee-evolueren. Wil je de ins en outs van AES leren en zorgen dat je optimaal voorbereid bent op deze overgang? Neem gerust contact met ons op.

Daarnaast kan je ook het artikel van de Douane lezen: Vragen en antwoorden over AES Uitgaan

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway