Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Wat heb je nodig om een douaneaangifte te maken?

Lijste van essentiële vereisten voor het indienen van jouw douaneaangiften

Als je goederen importeert of exporteert uit en naar een land buiten de EU, moet je een douane aangifte doen bij de Douane en meestal invoerrechten betalen. Je kan de douane aangifte of laten doen door een douane expediteur, of zelf doen. Maar wat heb je nodig om zelf een douane aangifte in te dienen? In dit artikel leggen we het voor je uit.

Maak douane aangiften met customs douanesoftware

EORI nummer aanvragen

Wanneer je een douane aangifte zelf wilt indienen moet je als aangever een vesting hebben in Nederland. Hoewel dit ook elders in de EU kan, brengt een vestiging buiten Nederland extra complexiteit met zich mee.

Verder moet je een EORI nummer aanvragen. Het EORI-nummer is een essentieel identificatienummer voor het uitwisselen van gegevens met de Douane. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Een EORI nummer heb je nodig als je contact opneemt met de Douane. Met het nummer worden jouw gegevens sneller uitgewisseld met andere landen.

AEO status aanvragen

Een AEO status is niet verplicht om douane aangiften te maken. Maar voor bedrijven die actief zijn in internationale handel kan de status van Authorised Economic Operator (AEO) aanzienlijke voordelen bieden. Als AEO-vergunninghouder word je in de hele Unie beschouwd als betrouwbaar in douanetransacties, waardoor je goederen bijvoorbeeld makkelijker door de douanecontrole komen en je wordt minder gecontroleerd. De AEO-status vraagt je bij de Douane aan.

Invoerheffing of uitvoerheffing bepalen

Bij het importeren en exporteren van goederen betaal je belasting over de douanewaarde. De douanewaarde is wat de goederen waard zijn op het moment dat ze de EU binnenkomen. Dit omvat zowel invoer- als uitvoerheffingen, waarvan de hoogte afhankelijk is van diverse factoren, zoals het land van herkomst en het type producten. De douanewaarde van goederen is in alle EU-landen gelijk.

Naast invoer- en uitvoerheffingen kunnen andere belastingen van toepassing zijn, zoals btw en accijnzen. In het Gebruikstarief Douane (DTV) kan je alle tarieven vinden. Het Gebruikstarief is een tool van de Douane waar je het tarief van invoerrechten en andere regelingen die gelden bij de in- en uitvoer van goederen kan vinden.

Goederencodes classificeren 

Om een nauwkeurige douaneaangifte te kunnen doen, heb je de juiste goederencode nodig. Deze codes, te vinden in het Gebruikstarief, worden gebruikt door de Douane voor het bepalen van invoerbelastingen, btw-tarieven en mogelijke maatregelen voor je goederen. Zoals een invoervergunning voor medicijnen of bepaalde planten.

Via het Gebruikstarief kan je ook de goederencodes van jouw goederen zoeken. Daarnaast vind je ook een omschrijving van de goederen, de rechten en andere belastingen bij invoer die je moet betalen, andere douaneregelingen waar je bij de invoer rekening mee moet houden.

Wil je meer weten over goederencode, lees dan dit artikel: Wat zijn HS-codes, GN-codes en TARIC codes?

Registratie Elektronisch Berichtenverkeer

Digitale douane aangiften verlopen via het Aangiftesysteem DMS van de Douane. Voor wie hier geen ervaring mee heeft, kan een vervoerder of douane-expediteur de douane afhandeling verzorgen. Als je zelf de douane aangiften gaat doen, moet je Registratie Elektronisch Berichtenverkeer indienen bij de Douane. In het aanvraagformulier moet je ook aangeven welke douanesoftware je gaat gebruiken. Als je vragen hebt, kan je de Douane telefonisch bereiken die je op weg helpt.

Douanevergunningen aanvragen

Doe je aangiften als een agent voor jouw klanten? Dan moet je de douane vergunning Toelating Douanevertegenwoordiger aanvragen. Voor het periodiek betalen van de invoerrechten en belastingen door gebruik te maken van het maandkrediet moet je ook Uitstel van Betaling (DPO) aanvragen. Wil je aangiften doen voor een douaneregeling waarvoor een vergunning nodig is zoals douane vervoer, douane entrepot en tijdelijke invoer, dan moet voor het gebruik van deze regelingen de douanevergunningen hebben.

Heb je weinige ervaring met de Douane? We adviseren je om aan te sluiten met een douane consultant die je kan begeleiden met het aanvraag van al jouw nodige vergunningen.

Hier vind je ook een overzicht van douane vergunningen.

Accijns en verbruiksbelasting

Voor bepaalde producten, zoals sterke drank of tabak, moet accijns worden betaald. Ook voor andere goederen geldt mogelijk verbruiksbelasting. Om de accijnsgoederen te handelen in de EU moet je ook een EORI nummer en de specifieke douanevergunningen aanvragen.

Een juiste douanesoftware kiezen

Moderne douaneaangiften worden allemaal elektronisch verwerkt, wat het gebruik van gespecialiseerde douanesoftware vereist. Gateway is een vooraanstaande leverancier van douanesoftware die SaaS-oplossingen biedt voor het afhandelen van diverse douaneformaliteiten. Van invoer & uitvoer tot douane entrepot, van e-commerce en accijns tot allerlei bijbehorende procedures en certificeringen, is Gateway een ideale softwareoplossing voor al jouw douane processen. Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons direct.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway