Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Wat zijn HS-codes, GN-codes en TARIC codes?

Ontdek de essentie van HS-, GN- en TARIC codes voor douanevoorschriften.

Bij het importeren en exporteren van goederen is het essentieel om de juiste codes te gebruiken om te voldoen aan douanevoorschriften en belastingverplichtingen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste codes die worden gebruikt door douaneautoriteiten: HS-codes, GN-codes en TARIC-codes.

Wat zijn taric hs code gn code

HS-codes: Harmonized System Codes

Laten we beginnen met “Wat is een HS-code?” HS-codes, ook bekend als Harmonized System-codes of GS-codes (Geharmoniseerd Systeem), zijn een gestandaardiseerd systeem van codes dat wordt gebruikt om goederen te classificeren bij de import en export. Ontwikkeld door de Wereld Douane Organisatie (WCO), bestaan HS-codes uit zes cijfers en worden ze wereldwijd gebruikt door meer dan 200 landen. Deze codes zijn te vinden op de website van de WCO en worden gebruikt om producten te identificeren en te categoriseren.

Het is vermeldenswaard dat HS-codes voldoend zijn voor de B2C e-commerce invoeraangiften. Als je douaneaangiften moet maken voor jouw e-commerce zendingen, ongeacht of het via het IOSS schema is of niet, hoef je enkel de 6-cijfer HS-codes in de H7 dataset in het DECO (Douane E-commerce) systeem in te vullen.

GN-codes: Gecombineerde Nomenclatuur Codes

In de Europese Unie worden HS-codes uitgebreid met extra cijfers om GN-codes te vormen. GN staat voor Gecombineerde Nomenclatuur. Deze uitgebreide codes bestaan uit acht cijfers en worden gebruikt voor exportzendingen vanuit de EU naar landen buiten de EU. GN-codes zijn essentieel voor de uitvoeraangiften bij de douane en worden gebruikt om te controleren of er speciale vereisten zijn voor de uitvoer van bepaalde producten, zoals vergunningen of certificaten.

Dus als je een uitvoer aangifte wil maken, zorg ervoor dat je de 8-cijfer GN codes al hebt geclassificeerd.

TARIC-codes: Geïntegreerd Tarief van de Europese Gemeenschap Codes

Wanneer goederen de EU binnenkomen, hebben ze een TARIC-code nodig voor de invoeraangifte bij de douane. TARIC-codes bestaan uit tien cijfers en bevatten gedetailleerde informatie over invoerrechten, belastingen en eventuele invoermaatregelen voor specifieke producten. Deze codes zijn te vinden in het gebruikstarief van de Nederlandse Douane en zijn cruciaal voor het bepalen van de verschuldigde rechten en belastingen bij invoer.

De 10-cijfer TARIC-codes zijn vereist voor invoeraangiften. Houd er ook rekening mee dat als de waarde van jouw e-commerce zending meer dan 150 euro bedraagt, moet je i.p.v. een DECO aangifte een DMS invoeraangifte maken, waarvoor je steeds de 10-cijfer goederencodes moet invullen. 

Goederencodes in de praktijk

Om een beter begrip te krijgen van hoe deze codes worden toegepast, bekijken we een voorbeeld met verschillende codes voor jassen van katoen:

Type

Voorbeeldcode

Gebruik

Douanesysteem

HS-code

610120

B2C e-commerce invoer

DECO

GN-code

610120.10

Uitvoer uit de EU

DMS uitvoer

TARIC-code

610120.10.00

Invoer in de EU

DMS invoer

Bij handel tussen EU-landen worden GN-codes met acht cijfers gebruikt als Intrastat-codes. Deze codes worden gebruikt voor het verzamelen van gegevens en het opstellen van statistieken over de handel in goederen tussen lidstaten van de EU. Ze zijn essentieel voor het aanleveren van Intrastat-aangiften aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gevolgen van een verkeerde goederencode

Het gebruik van de verkeerde goederencode kan leiden tot verschillende problemen, zoals het betalen van onjuiste tarieven aan invoerrechten, het niet naleven van invoer- of uitvoermaatregelen en het mogelijk moeten terugbetalen of naheffen van invoerrechten door de douane.

Zekerheid over de juiste goederencode

Het is van cruciaal belang om de juiste goederencode te gebruiken om problemen te voorkomen. Indien nodig kan je advies inwinnen bij douaneadviseurs en -expediteurs, en zelfs een Bindende Tariefinlichting (BTI) aanvragen bij de Nederlandse Douane voor bevestiging van de juiste code.

Houd er ook rekening mee dat de commodity codes zich veranderen. Voor declaranten en expediteuren die douaneaangiften maken hebben we een lijst van nieuwe douane goedrencodes in 2024 voorbereid. 

Het begrijpen en correct toepassen van HS-codes, GN-codes en TARIC-codes is essentieel voor een soepele en conforme internationale handel. Door de juiste codes te gebruiken, kunnen importeurs en exporteurs voldoen aan douanevoorschriften en belastingverplichtingen, terwijl ze mogelijke problemen en extra kosten voorkomen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway