Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Wat is Douanewaarde en Hoe Bereken je Die?

Gids van de 6 methoden om je douanewaarde te berekenen

De douanewaarde van goederen is de basis voor het berekenen van invoerrechten en btw. Het is de waarde die de goederen hebben op het moment dat ze de buitengrens van de EU bereiken. Correcte bepaling van deze waarde is cruciaal om de juiste belastingen en rechten te betalen, omdat onjuiste berekeningen kunnen leiden tot boetes en vertragingen.

Douane aangifte software

Transactiewaarde van ingevoerde goederen

In de meeste gevallen wordt de douanewaarde gebaseerd op de transactiewaarde. Dit is de prijs die daadwerkelijk is betaald of moet worden betaald voor de goederen wanneer deze worden verkocht voor export naar het douanegebied van de EU. Aanvullende kosten die moeten worden opgeteld, zijn onder andere:

  • Bemiddelingskosten (met uitzondering van inkoopcommissie)
  • Verpakkingskosten
  • De waarde van goederen of diensten die de koper in ruil voor de goederen heeft geleverd
  • Royalties of licentierechten die een koper moet betalen
  • Winst die eventueel wordt gemaakt, wanneer de koper de goederen doorverkoopt
  • Vervoerskosten en verzekeringskosten die zijn gemaakt om de goederen naar de Europese Unie te transporteren

Kosten die van de transactiewaarde kunnen worden afgetrokken:

  • Vervoerskosten binnen de Europese Unie
  • Kosten van installatie of montage na invoer
  • Rente die betaald moet worden voor financiering
  • Reproductierechten
  • Inkoopcommissie
  • Andere invoerrechten of belastingen die bij invoer of verkoop in de Europese Unie zijn betaald

Alternatieve methoden voor douanewaardebepaling

Wanneer de transactiewaarde niet kan worden gebruikt, zijn er vijf alternatieve methodes om de douanewaarde te bepalen:

Transactiewaarde van identieke goederen: Als de transactiewaarde niet via de eerste optie kan worden vastgesteld, kan de waarde van identieke goederen worden gebruikt. Deze goederen moeten qua uiterlijk, functie, en materiaal sterk overeenkomen. Ook de kwaliteit en reputatie van de fabrikant moeten gelijk zijn.

Transactiewaarde van soortgelijke goederen: Wanneer identieke goederen niet beschikbaar zijn, kan de waarde van soortgelijke goederen worden gebruikt. Deze moeten op hetzelfde moment en in hetzelfde land worden verkocht, uitwisselbaar zijn, en gelijksoortige eigenschappen en functies hebben. De kwaliteit en de reputatie van de fabrikant moeten eveneens gelijk zijn.

Terugrekenmethode: Bij deze methode wordt de waarde gebaseerd op de verkoopprijs van de goederen in de EU, mits deze al verkocht zijn aan een derde, onafhankelijke partij zonder verdere bewerking. Aftrekbare kosten omvatten winst- en algemene kosten, binnenlandse transport- en verzekeringskosten, en betaalde invoerrechten en belastingen. Indien niet direct verkocht, kan de verkoopwaarde van identieke of soortgelijke goederen worden gebruikt.

Kostprijs-plus-methode: Deze methode berekent de waarde op basis van de totale kosten van productie in het land van herkomst, inclusief materiaalkosten, fabricagekosten, en bijbehorende handelingen. Daarnaast worden een winst- en algemene kostenopslag en transportkosten tot aan de EU-grens toegevoegd. Transportkosten binnen de EU worden niet meegerekend.

Redelijke middelen: Bij deze methode wordt de douanewaarde bepaald op basis van beschikbare gegevens, zoals de waarde van dezelfde goederen in eerdere zendingen.

Rol van Incoterms

Incoterms zijn internationaal erkende regels die de verantwoordelijkheden van kopers en verkopers bij het transport van goederen definiëren. Ze spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de douane waarde omdat ze duidelijkheid geven over wie verantwoordelijk is voor bepaalde kosten. Bijvoorbeeld, bij de Incoterm “Free on Board (FOB)” draagt de koper de kosten voor vervoer vanaf het moment dat de goederen aan boord van het schip zijn geladen. Deze kosten moeten dan worden meegenomen in de douane waarde.

📚 Wil je meer leren over Incoterms? Lees dan ons blogartikel: Alles Wat je Moet Weten over Incoterms 2020.

Automatisering met douanesoftware

Met de douanesoftware van Gateway wordt het proces van het bepalen van de douanewaarde sterk vereenvoudigd. De software neemt automatisch de transactiewaarde, verzekeringskosten en vervoerskosten op in de aangifte. Dit zorgt voor een nauwkeurige berekening van de douanewaarde en vermindert het risico op fouten.

Het correct berekenen van de douanewaarde is essentieel voor een soepele import van goederen. Wil je meer weten hoe Gateway je kan helpen met jouw invoerproces door middel van onze douanesoftwareoplossing? Neem dan gerust contact met ons op.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway