Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Entrepot & DMS 4.1: compleet ontzorgt door Gateway

Bonded Warehouse | RTO | NCTS | GPA | Auditfile | IIAA | DMS 4.1

Beheer je een Douane Entrepot (ook wel bonded warehouse genoemd)? Ben je vergunninghouder van GPA (Geautomatiseerde Periodieke Aangifte), DIN/DEN of een andere IIAA-vergunning (Inschrijving in de Administratie van de Aangever) zoals entrepot of bijzondere bestemming? Dan biedt Gateway voor jou een all-in oplossing voor het entrepot beheer en de IIAA verplichtingen.

Een efficiënt en betrouwbaar douane-entrepot systeem

Door gebruik van een douane entrepot kan je de betaling van invoerrechten of andere heffingen uitstellen tot het moment van het in het vrije verkeer brengen van de goederen. Met dit voordeel van een douane entrepot komen hierbij ook administratieve verplichtingen. In Gateway kan je eenvoudig aan alle verplichtingen voldoen die horen bij jouw entrepot. Dit is ongeacht het type entrepot.

Het entrepot proces is volledig geïntegreerd in Gateway met andere douaneprocessen zoals Transit/NCTS (New Computerised Transit System),  AGS en het komende DMS (Douaneaangiften Management Systeem). Voordat de goederen aankomen in het entrepot wordt een pre-arrival doorgevoerd. Bij de daadwerkelijke aankomst wordt dan het MRN nummer van het begeleidende Transit document afgemeld en voor een soepele connectie tussen goederen- en aangiftestroom gezorgd. Op ieder moment ben je precies op de hoogte van de status, de voorraad, de handelingen en de waarde van jouw douanegoederen. Vele nuttige en ook door de Douane vereiste rapportages kunnen gemakkelijk uit Gateway worden gehaald met een klik op de knop.

Gateway kan een exacte administratie bijhouden van de vrije goederen en de bonded goederen. Bij de uitslag kan Gateway dan ook ondersteunen om van de juiste voorraad de producten te verzamelen. Indien je gebruik maakt van een warehouse management systeem (WMS) of een ander soort systeem kan Gateway met dit systeem koppelen om zo voor een efficiënte en foutloze uitwisseling van data te zorgen. Wij zorgen voor een goede en naadloze communicatie, zonder verder omkijken.

Geautomatiseerde GPA-aangifte vanuit jouw Entrepot  

Vele bedrijven die een douane-entrepot beheren maken in de huidige situatie ook gebruik van de GPA, waarmee de betaling van invoerrechten en andere heffingen niet per stuk wordt betaald maar achteraf een maandelijkse aangifte wordt ingediend. Dit brengt economische voordelen met zich mee, maar tegelijkertijd moet er worden voldaan aan die eisen van de Douane. Gateway houd de in het entrepot voorliggende douaneactiviteiten bij en beschikt over een compleet overzicht van de (douane)goederen. Gateway ondersteunt hiernaast de maandelijkse aangifte en na lancering van DMS 4.1 ook IIAA en de ketenregeling.

Zorgeloos overgang van GPA naar DMS 4.1

Volgend jaar wordt DMS 4.1 uitgerold en de huidige GPA en SPA vervangen. Dit heeft ook grote invloed op vele vereenvoudigde processen van de IIAA-vergunningen. Gateway staat klaar om een soepele en veilige overgang te bieden voor onze huidige klanten en nieuwe klanten. Ons entrepotsysteem wordt aangesloten op het nieuwe DMS, waardoor nieuwe berichten zoals aanbrengberichten, aanvullende aangiften, en de Auditfile Voorraad geautomatiseerd in het proces kunnen worden aangemaakt.

Onlangs heeft de Douane die planning voor de overgang naar DMS uitgesteld. Momenteel is Gateway in contact met de Douane, de ADS (Alliance Douane Software), en andere partijen, om onmiddellijk te weten wanneer een nieuwe planning vast staat.  

Scenario’s van IIAA-vergunninghouders

Ben je een huidige IIAA-vergunninghouder en heb je al een keuze gemaakt voor de Douane betreffende het scenario in het nieuwe DMS? Ongeacht of je jouw IIAA-vergunning beëindigt, behoudt, of de zgn. Ketenregeling gebruikt, kan Gateway jouw proces ondersteunen. Heb je nog vragen over de verschillen en voorwaarden van die 3 scenario’s, dan lees ons artikel DMS 4.1 secenario's voor IIAAA vergunningehouders

Ook ondersteund: Auditfile

In DMS vervangt de Auditfile Voorraad de Opgave Voorraadverloop van de GPA. Aangevers met meerdere IIAA-vergunningen die willen werken volgens de zogeheten Ketenregeling moeten de nieuwe Auditfile gebruiken. De Auditfile is dus verplicht voor alle bedrijven die scenario 3 hebben gekozen. Zodra je overgaat naar DMS, kan je vanuit Gateway de Auditfile genereren en voldoe je aan de wet- en regelgeving.

Wil je meer weten over het entrepotsysteem en DMS 4.1 in Gateway? Neem dan graag contact op met ons voor jouw gratis consult.

We kijken ernaar uit jouw partner in douanesoftware te worden en hopen jou en je klanten te laten excelleren door echte automatisering.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway