Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures hier

Voeg de Bijlagen toe aan Jouw GGB Documenten

Vanaf 1 april 2024 moet je bijlagen elektronisch meesturen in jouw GGB documenten.

Maak je zelf GGB-documenten aan voor het importeren van levende dieren en dierlijke producten naar Nederland? Volgens een mededeling van de NVWA wordt het vanaf 1 april 2024 verplicht om bijlagen, zoals gezondheidscertificaten, elektronisch mee te sturen met je GGB-documenten naar de NVWA.

Ggb ched nvwa

🐖 Als je niet bekend bent met wat een GGB-document is, kun je meer lezen in dit artikel: Het Veterinair Importproces met NVWA: GGB Import.

Bijlagen meesturen aan NVWA & Traces NT

Het wordt vanaf 1 april 2024 verplicht om GGB-bijlagen elektronisch in te dienen. In verband met verdere digitalisering worden gescande gezondheidscertificaten en andere oorsprongsdocumenten doorgestuurd naar Traces NT. In sommige gevallen is dit nu al verplicht. Wanneer een gezondheidscertificaat als bijlage in Traces NT is gekoppeld, wordt er geen gewaarmerkte kopie van het gezondheidscertificaat meer standaard afgegeven.

Maximale grootte 2 MB

Traces NT hanteert een limiet voor de maximale bestandsgrootte: één bijlage mag niet groter zijn dan 2 MB. Tests hebben aangetoond dat het in de meeste gevallen mogelijk is om zelfs met oorsprongsdocumenten in kleur binnen deze limiet te blijven. Als een bijlage groter is dan 2 MB, zal er een foutmelding optreden en moet deze opnieuw worden gescand om een vooraanmelding te kunnen registreren.

Bij het verzenden via HTG moeten de bijlagen het documentnummer als bestandsnaam hebben. Sommige landen gebruiken echter (voorwaartse) schuine strepen of mogelijk andere karakters in hun certificaatnummers die niet in een bestandsnaam mogen worden gebruikt. In dat geval moet een underscore ("_") worden gebruikt, zodat de link tussen de bestandsnaam en het certificaatnummer toch kan worden gelegd.

Als het echt niet mogelijk is om binnen de 2 MB een leesbare kopie te maken, zal dit voorlopig nog worden geaccepteerd en kan je de bijlage nog via de gebruikelijke route naar de bekende postbussen bij de Douane sturen. Dit betekent echter wel dat de bijlage niet automatisch kan worden gekoppeld en doorgestuurd naar Traces NT. Wanneer de Douane handmatig bijlagen moet blijven koppelen, leidt dit tot extra werk en een langere doorlooptijd voor de documentencontrole. De NVWA adviseert om, indien nog niet gedaan, de bijlagen via HTG mee te sturen.

Zonder bijlagen wordt aanmelding niet geaccepteerd

NVWA verwacht alle douane software leveranciers in staat te zijn om de bijlagen via de HTG route mee te sturen. Vanaf 1 april 2024 zal de NVWA foutmeldingen die de NVWA vanuit Traces NT krijgen voor het ontbreken van bijlagen doorsturen naar de operators van de zendingen. Het zal vanaf 1 april 2024 niet meer mogelijk zijn om een vooraanmelding te registreren zonder de verplichte bijlagen van TRACES.

Gateway staat klaar voor de bijlage-functie

Als een vooraanstaande douanesoftware die is gekoppeld aan zowel de douane als de NVWA was Gateway al lang klaar voor de nieuwe bijlage-functie. Bij het aanmaken van het GGB-document voor de NVWA kun je bijlagen, zoals gescande gezondheidscertificaten en andere oorsprongsdocumenten, toevoegen.

Een pop-up in Gateway zal je vragen welke PDF-bijlagen je wilt toevoegen. Als er geen bestand is geselecteerd, wordt aangegeven hoe je dit kunt doen. Optioneel kun je ook doorgaan met het indienen van het GGB-document zonder extra bijlagen.

🍅 Hetzelfde geldt voor PD-documenten (fytosanitaire import). Als je niet bekend bent met wat een PD-document (CHED-PP) is, kun je meer lezen in dit artikel: Het Fytosanitair Importproces met NVWA's CLIETN Import.

Nieuwe feature: GGB document validatie 

Gateway kan je GGB- en PD-documenten valideren. Bovendien is er een functie toegevoegd waarmee je de GGB- of PD-documenten kunt valideren, zonder ze naar de NVWA te sturen. Als er fouten in je GGB- of PD-documenten zijn, toont Gateway jouw fouten in de documenten. Als je GGB- of PD-documenten in orde zijn, vraagt Gateway of je wilt doorgaan met het verzenden van het GGB-document.

Het is nu al mogelijk om bijlagen via het berichtenverkeer via HTG mee te sturen. Heb je vragen over hoe je bijlagen naar de NVWA kunt sturen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Wellicht vind je dit ook leuk

Gateway your leading partner in customs software Gateway your leading partner in customs software
Waar kunnen wij jou mee helpen?

© 2024 Gateway